2013 was een druk jaar met veel excursies.
75 schoolklassen en BSO groepen hebben gebruik gemaakt van het DDB aanbod.
Dit betekent dat zo’n 1650 leerlingen een aansprekende les hebben gevolgd waarbij ze leerden over de dieren in hun eigen leefomgeving. Daarna hebben ze met een excursie in hun eigen omgeving zelf kunnen ontdekken welke dieren daar voorkomen.
25 Diersporenexcursies
De excursie bestond uit een levendig en geïllustreerd verhaal in de klas. Door het verhaal werden kinderen goed voorbereid op het zoeken naar allerhande diersporen zoals: prenten, poep, braakballen, pluk-, vraat- en schuurplekken, veren, holletjes, nesten en gallen. Dit spreekt bij kinderen enorm tot de verbeelding. Ook de excursie leidt vaak tot verrassingen, ook bij de meesters en juffen: “Ik kom hier heel vaak, maar ik wist niet dat er zoveel dieren leefden”, of zoals een jongetje zei bij het vinden van vossensporen: “Dus als ik slaap lopen hier gewoon vossen rond?”. Het toppunt was wel de vondst door leerlingen van de Bonifatiusschool van een dode vos.
28 Waterdierenexcursies
Met angst en vrees of er wel iets te beleven zou zijn vanwege het extreme koude voorjaar, startte ik op 2 april met deze lessen. Gelukkig lieten de waterbewoners me niet in de steek en werd er toch van alles opgevist uit het water, zoals bootsmannetjes, staafwantsen, kokerjuffers, bloedzuigers, geelgerande watertorren, een grote spinnende waterkever en natuurlijk kikkervisjes in verschillende stadia.
De kinderen op de foto hebben echt veel geluk met de vangst van een kleine watersalamander. Deze vispartij werd voorafgegaan door een inspirerende PowerPoint presentatie met zoveel mogelijk concreet materiaal in de klas.
22 Roofvogelexcursies
Evenals bij de diersporenexcursie bestaat dit aanbod uit een binnenles waar kinderen volop de gelegenheid kregen opgezette roofvogels te bekijken en te voelen. Wanneer je dan tijdens de buitenles ook nog een dode buizerd vindt, zoals groep 8 van school Noorderbreedte uit Veendam deed, heb je als kind een topervaring gehad. Het lijf en de kop waren al opgegeten, maar de vleugels en poten waren intact. De doodsoorzaak was onbekend. Buizerds zijn vrij algemeen en vaak zagen we ze in de lucht, soms gevolgd en opgejaagd door kraaien. Dat kraaien, die zo veel kleiner zijn dan een buizerd, het lef hebben om met elkaar zo’n Goliath weg te jagen, inspireert. Het is zoiets als: “Eendracht maakt Macht”, een leuk machtsmiddel zolang het niet tegen jezelf is gericht.